Šéfa F1 Bernieho Ecclestonea obvinili z úplatkárstva

17.07.2013 Celý región

Mníchov 17. júla (TASR) - Mníchovská prokuratúra obvinila šéfa F1 Bernieho Ecclestonea z úplatkárstva, ktorého sa mal dopustiť v roku 2006 pri predaji podielu práv v efjednotke.

Ako v stredu informovali svetové agentúry, hlavný promotér F1 mal podplatiť bývalého nemeckého bankára Gerharda Gribkowského. Ten mal podľa vyšetrovateľov od Ecclestonea prijať úplatok vo výške 44 miliónov dolárov. Gribkowsky bol v tejto súvislosti už odsúdený na osem a pol roka.

"Práve som hovoril so svojimi právnikmi, ktorým prišla žaloba v anglickom preklade," potvrdil Ecclestone denníku Financial Times krok nemeckej prokuratúry, o ktorom sa špekulovalo už v máji. "Pokiaľ vás chce niekto obviniť, tak to urobí. My sa tomu budeme patričným spôsobom brániť. Bude to zaujímavý prípad. Je ale škoda, že k tomu došlo," poznamenal 82-ročný Brit.

Ecclestone, ktorý vládne efjednotke od konca 70-tych rokov, v roku 2011 priznal, že dal nemeckému bankárovi za bezproblémový predaj 48 percent práv spoločnosti CVC Capital Partners 44 miliónov dolárov. Tvrdí ale, že nešlo o úplatok. Gribkowsky, ktorý pôsobil vo vedení banky, ktorá vlastnila časť práv v F1, ho vraj vydieral.

Spoločnosť Delta Topco, ktorá seriál majstrovstiev sveta F1 riadi, sa údajne už dlho dopredu na možnosť Ecclestoneovho obvinenia pripravovala a údajne sa už vlani dohodla na tom, že v takom prípade vymenuje dočasného šéfa.
 

Vyberte región